Kjøpsvilkår

Uppdaterat 2023-09-19 

Avtal 

Köpeavtalet mellan dig som kund och oss som leverantör (Selected Player Sweden AB) är bindande i och med att din order är registrerad. Bekräftelse på ordern mailas till din angivna e-mailadress. 

Betalning 

Som kund hos oss genomför du din betalning via Klarna och dess olika betalningsalternativ. Du gör detta val i ”Din varukorg” när du skall slutföra köpet genom de olika ”Betalningssätt” som Klarna erbjuder just dig som kund. 

Returer, byten och reklamation av varor 

Du har full ångerrätt 14 dagar från att du mottagit varan, förutsatt att du inte använt varan och att den returneras i originalskick. Detta gäller enbart fysiska produkter. 

Ångerrätten gäller inte vid bokning/köp av läger, transport, idrottsevenemang och liknande, se särskilda regler för de olika produkterna. 

Bytesrätt gäller ej på kläder tryckta med namn eller initialer om man fått rätt produkt som man beställt och den är hel och komplett. 

Vid retur eller byte av varor betalar du själv din returfraktkostnad. Om det gäller en reklamation på grund av skadad vara eller att vi expedierat fel vara så återbetalar vi dig alla kostnader för frakt och varor. Kontakta oss alltid innan retur av en vara som du vill reklamera till info@selectedplayer.com eller telefon (+46) 8 50 00 19 09 alla helgfria vardagar mellan 09.00-15.00. 

Förfarande vid retur: Är du inte nöjd med en vara så kontaktar du oss via mail eller per telefon. Ring oss på (+46) 8 50 00 19 09 för information om just dina returförhållanden. Vid byte eller retur av vara står du för transporten och betalar returfrakten. Har vi expedierat fel betalar vi returfrakten. 

Ett byte av vara tar ca 10–14 dagar beroende på vilket fraktsätt du använder för returen. Vid byten står du för transportkostnaden tur och retur. Vi debiterar dig för nytt utskick av bytesvara inom Sverige, oavsett varans pris. För utskick av bytesvara utanför Sverige debiterar vi dig som kund beroende på kostnaden. 

Skulle du upptäcka en skada när du får paketet, anmäl det på plats hos ditt utlämningsställe. Ser du skadan först då du öppnat paketet, anmäl det till oss på (+46) 8 50 00 19 09 eller skicka ett mail till info@selectedplayer.com. Därefter skicka tillbaka dina varor. Vid godkänd reklamation av varor eller skadad försändelse betalar vi tillbaka transportkostnaden med upp till 150 sek. Vi behöver ditt originalkvitto från fraktbolaget för att kunna ersätta din kostnad. 

Avbokning/återbetalning av deltagaravgifter 

Vid köp av SP camp – total lägeravgift under 3000 kr 

Om du köper en plats på en kurs, camp eller ett evenemang kan du få tillbaka deltagaravgiften om du avbokar ditt deltagande senast en månad före evenemangets första dag. När mindre tid än en månad återstår kan återbetalning ske med upp till 50% av avgiften. 

Om avbokning sker på grund av sjukdom eller skada med mindre än en månad kvar, skall avbokningen styrkas med ett giltigt läkarintyg som skickas via mejl till Selected Player Sweden AB, avboka@selectedplayer.com. Läkarintyget skall vara oss tillhanda senast 1 månad efter avbokningen. Om så är fallet betalas hela deltagaravgiften tillbaka förutom en administrationsavgift på 300 kronor. 

Avbeställning måste ske minst 24 timmar före lägrets första dag (incheckningstiden på ankomstdagen för aktuellt läger/cup). 

Avbokning av deltagande på en kurs och eller camp skall ske genom ett mail med information om avbokningen skickas till avboka@selectedplayer.com. Ingen avbokning kan göras muntligt. 

Om läger ställs in eller flyttas av Selected Player. 
– Alternativ 1. Kunden får fritt flytta sin anmälan till läger i annan ort eller nästkommande lägertillfälle 

– Alternativ 2. Återbetalning med 100% på anmälningsavgiften 

– Köp av SP merchandise (kläder och övrigt material) för uthämtning på läger skickas fraktfritt hem till kund. 

Vid köp av SP camp – total lägeravgift över 3000 kr 

Deltagaren har endast rätt att avbeställa sin plats hos Selected Player pga. skada/sjukdom, mot uppvisande av läkarintyg om denne i samband med anmälan har köpt ett avbeställningsskydd. (för att kunna få återbetalning av deltagaravgiften) 

Avbeställningsskyddet är inte en del av deltagaravgiften och återbetalas inte vid eventuell avbeställning. Avbeställningsskydd kan ej köpas i efterhand. 

Om inget avbeställningsskydd finns får avbokning ske men ingen återbetalning görs. 

Om avbeställningsskydd finns gäller följande: 

– Avbeställning får ske om deltagaren eller dennes familj (mamma, pappa, syskon) drabbas av allvarlig sjukdom, försämrat sjukdomstillstånd, olycksfall eller idrottsskada och denna händelse är av sådan art att deltagaren inte rimligen kan deltaga på Selected Player läger eller evenemang. 

– Grunden för avbeställningen skall på tillförlitligt sätt styrkas med läkar- och/eller släktskapsintyg. 

– Avbeställningsskydd gäller ej vid inställt eller flyttat läger. (se specifika regler om detta) 

– Avbeställning enligt ovan kan endast göras genom att målsman till deltagaren skickar ett mail till avboka@selectedplayer.com, med all den information som behövs. Muntlig avbeställning är ej giltig. 

– Deltagandet ska avbeställas så snart som möjligt efter det att avbeställningsanledning uppkommit. 

– Avbeställning måste ske minst 24 timmar före Selected Players första dag (incheckningstiden på ankomstdagen för aktuellt läger/evenemang). 

– Om deltagaren har avbeställningsskydd samt läkarintyg får deltagandet avbeställas enligt punkter ovan, med återbetalning av deltagaravgiften utan kostnaden för avbeställningsskyddet som anges ovan (m.a.o. totalt avdrag med 350 kr). 

– Efter avbeställning skall belopp som deltagaren har tillgodo enligt ovan återbetalas till kunden inom 1 månad när alla uppgifter är Selected Player tillhanda fram till 1 vecka innan lägerstart. Under sommaren reserverar Selected Player sig för ev. fördröjning av återbetalning fram till vecka 33. (gäller läger i juni och juli) 

Ångerrätt gäller ej vid köp av camp. 

Force majeure 

Om Selected Player är förhindrad av att genomföra läger p.g.a. pandemi, blockad, bojkott, lockout, eldsvåda, krig eller andra omständigheter utanför Selected Players kontroll gäller i första hand följande: 

1. Kunden får fritt flytta sin anmälan till läger i annan ort eller nästkommande lägertillfälle 

2. Återbetalning av lägeravgiften med 50%. 

Fri hemleverans av köpta kläder och andra produkter för uthämtning på läger. 

Beroende på situationen så kommer Selected Player att se över helheten och göra en bedömning om större återbetalning kan genomföras. 

Användning av uppgifter om deltagare i Selected Player 

Genom att godkänna detta avtal godkänner du att fotografier tagna på deltagaren under Selected Player får användas av Selected Player och eventuella samarbetspartners, i intern såväl som extern information, sociala medier, hemsidor och marknadsföring. Selected Player kommer inte att lämna ut deltagarnas kontaktinformation till eventuella externa samarbetspartner som önskar informationen för marknadsföringssyfte. Endast de företag som levererar tjänster direkt kopplade till Selected Player erhåller kontaktinformationen (t ex försäkringsbolaget där spelarna är försäkrade under Selected Player). Däremot kan deltagarna exponeras för erbjudanden av olika slag via nyhetsbrev. 

Deltagarens ansvar vid kommunikation 

De mailadresser som lämnas i webshopen är de mailadresserna vi kommer att mejla ut information och nyhetsbrev gällande Selected Player läger och evenemang samt övriga köp. Viktigt att kunden/föräldern kontinuerligt läser av angivna mailadresser. Saknar man nyhetsbrev eller andra utskick är det viktigt att man kollar sin skräpkorg/spam och godkänner vår mailadress om mejl hamnat där. 

Vi sparar följande persondata om våra kunder: 

Kunder: Förnamn, Efternamn, Företag/organisation, E-mail, Person-/org.nr, Momsnummer, Adress, Postnummer, Ort, Land, Telefonnummer. 

Beställningar: IP-adress, E-mail, Person-/org. nr, Momsnummer, Adress, Företag, Förnamn, Efternamn, Adress, Postnummer, Ort, Telefonnummer. 

Som kund kan du när som helst begära utdrag, ändring eller radering av dessa uppgifter.